Blog

Arama / Filtreleme
Oyun Kurgusu 24-07-2019

Yazar : Psikolog Mine Sütcü

Psikoloji

Oyun Kurgusu

Yetişkin bir bireylerin sorunları olduğunda , bu sorunu güvenilir bir arkadaş ya da terapistiyle paylaşmaları onlara yardımcı olur. Çocukların ise kendilerini ifade etme becerileri yetişkinlerin ki gibi değildir. Bu yüzden canlarını sıkan şeyleri sözel olarak ifade etmeleri güçtür. Oyun terapisi, çocuklara duygularını, düşüncelerini, ihtiyaçlarını ve arzularını oyunla iletme şansı verir. Eğitimli bir Oyun Terapistiyle çocuklar kendilerini ve dünyayı daha iyi anlamayı, problemlerini çözmek için çabalamayı ve hayatla daha iyi başa çıkabilmek için beceriler geliştirmeyi öğrenirler.

Büyüme sürecinde çocukların birçoğu yaşam tecrübeleriyle başa çıkmada güçlük yaşarlar, ailelerini ve öğretmenlerini endişelendiren davranışlar sergileyebilirler. Eğer sizde çocuğunuzun davranışları ile ilgili endişelenirseniz ya da çocuğunuzun baş etmekte zorlandığını gözlemlerseniz çocuğunuza yardım etmek için önerilen yaklaşım Oyun Terapisidir.

Oyun terapisi, terapistin çocukla güvenli bir ilişki kurduğu, çocuğun problemlerinin üzerinde çalışıldığı, çözüme varılan, yeni becerilerin pratik edildiği ve kapanışın hazırlandığı bir süreçtir. Oyun terapi sürecinde duygu durumu ve davranış değişiklikleri beklenen ve normal bir durumdur. Bunu fark ederseniz  terapistle konuşun. Ayrıca oyun terapisti çocuğu hayatı ve travmatik deneyimiyle ilgili zorlamaz, çocuğun kendi hızında sorunları işlemesine izin verir.

Oyun Terapi odasında çocuğun hayatında karşılaştığından daha fazla özgürlük olacaktır. Terapi seansı boyunca çocuğun her duygu, düşünce ve neredeyse her davranışı kabul görür. Çocuk kabul gördüğünü, kendini açabilecek kadar güvenli bir ortamda olduğunu hissetsin diye terapi odasında özgürlük gereklidir. Oyun terapi ortamında sınır konulan davranışlar, çocuğa, terapiste ya da oyun terapi malzemelerine zarar verebilecek davranışlardır. Çocuk bulunduğu ortamda kendini güvende hissedebilsin diye sınırlar gereklidir. Sınır koyma ve uygun seçenekler sunmak çocuğun kendi kontrolünü öğrenmesine ve kendisine saygısının artmasına yardımcı olur.

Çocuğunuzun size, oyun terapi odasında olan her şeyi anlatmak zorunda hissetmemesi önemlidir. Çocuk terapi saatini, kendisi ve terapisti arasında özel bir zaman olarak görmelidir. Çocuğunuza terapisi ile ilgili konuşma başlatmasına izin verin fakat konuşmama hakkı ve özgürlüğü de tanıyın.

Her çocuk terapi sürecinde farklı bir hızla ilerler bundan dolayı terapinin süresi çocuğun kişiliğine, travmanın derecesine ev ve hayat koşullarına  göre değişir. Çocuklar tutarlılık olduğunda daha iyi geliştikleri için seansların tutarlı ilerlemesi çocuğunuz için en büyük faydayı sağlayacaktır. Bu nedenle çocuğunuzu, ayarlanan seanslara düzenli olarak getirmeniz önemlidir.

Terapi süresince, terapist çocuğunuzun zamanı artık terapötik olarak kullanmadığını fark edecektir. Yani çocuğun eski oyun şekli ve yoğunluğu değişip, yaşına ve gelişimine uygun bir oyun oynama şekline dönüştüğünde, çocuğunuzun terapiden ayrılma vakti gelmiş demektir.

Uzm. Klinik Psikolog Mine Sütcü

Uzman Klinik Psikolog Mine Sütcü

Gelin Birlikte Çözelim..

Fevzi Çakmak Mah. 1. Yay Sk. No:1 Kat: 6/ 65 Ertuğrul Plus Plaza/ UŞAK

Pazartesi-Cuma :

11:00-19:00

Cumartesi-Pazar :

Kapalı

Randevu Başvurusu