Blog

Çocukluk Dönemi Korkuları 26-07-2019

Yazar : Psikolog Mine Sütcü

Psikoloji

Çocukluk Dönemi Korkuları

Korkular, çocuklarda yaşamın ilk yıllarından itibaren çok sık gözlenir. Yeni dünyaya gelmiş bir bebek genel olarak yüksek sesten, ani tepkilerden ve davranışlardan korkar. 8-9 aydan sonra ise anneden ayrılma ve yabancı insanlara karşı korkuları gelişir. Gelişen bu korkular gayet sağlıklıdır ve bebeğin anne ile olan bağlanma davranışını gerçekleştirdiğini gösterir. Bahsedilen tüm bu korkular zaman geçtikçe azalır ve okul öncesi döneme gelindiğinde çoğunlukla hafifler. Fakat bu her çocukta aynı olmaz. Bazı çozuklarda bu korkuların yerine yeni farklı korkular eklendiğini görürüz. Bu korkular çocukların hayal gücüne, karakterine, öğrendiği şeylere ve yaşam deneyimlerine göre değişebilir. Bu korkular her çocukta farklı olmasına rağmen genel olarak çoğu ortaktır.

2-8 yaşlarda görülen korkular;

Gök gürültüsü 

Ayrılık korkusu

Doktor korkusu

Hayvan korkusu

Karanlık korkusu

Yalnız odada kalamama korkusu

Okul korkusu

Hayali yaratıklara karşı duydukları korkulardır.

Bazı çocukların ise kaygısı daha yoğundur. Hayal gücünün genişliği ve olasılıklar üzerinde ki farkındalıkları bu tür yüksek kaygılı çocukları korkuya karşı daha savunmasız yapabilmektedir.

Hissedilen korkunun nedenleri;

Hayal gücünden kaynaklanan korkular

Sembolik korkular

Bilgisizlikten, bilgi eksikliğinden kaynaklı korkular

Deneyimlerden kaynaklı korkular

Çevredekilerin endişelerinden yansıyan korkular

Bebeklik döneminde yaşanan endişe yaratan durumlardan kaynaklı korkular

Çocuklara yaşadıkları bu korkularıyla ilgili olarak yapılması gereken öncelikli şey, korkusunu kabullenmek ve korkunun normal bir duygu olduğunu hepimizin zaman zaman korkabileceği durumunların olabileceğini ve bu durumun geçebileceğine dair onları desteklemek rahatlatmak gerekir. Çocukların yaşadıkları korkularıyla asla alay edilmemeli, korkuları küçümsenmemeli ya da görmezden gelinmemeli. “korkma”, “korkulacak ne varmış“, “sen büyüdün artık korkulur mu hiç” gibi söylemler çocuk için korkusuna ek daha farklı problemler ortaya çıkarabilmektedir. Çocuk açısından korkacak bir şey vardır ve bunu engellemesi çokta kolay bir iş değildir. Anne-babanın çocuğun yaşadığı bu korkuları yok sayması, küçümsemesi çocukta suçluluk duygularının ortaya çıkmasına sebep olabilir ve çocuk kendi ile ilgili olumsuz bir değerlendirme yapabilir. Tüm bunların yanında çocuğu korkularıyla zorla yüzleştirmeye çalışmak, (örneği; karanlıktan korkan çocuğu zorla karanlık bir odaya kapatmak) çocuk üzerinde daha olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Böyle bir durumda çocuğun yaşayacağı duygu, kin ve öfkedir.

Tüm bunların yanında korku yaşayan çocuğu, korktuğu şeyden tamamen uzaklaştırmakta doğru bir çözüm değildir. Örneğin; Okul korkusu olan bir çocuğu okula götürmemek gibi.  Bu durumda yapılması gereken şey; eğer çocukta ki korkular bilgi eksikliğinden kaynaklanıyorsa bunları onun yaşına uygun bir dille açıklamak, çocuğa güven aşılamak ve korktuğu durumun neden kaynaklandığını anlayarak alıştırarak aşamalı olarak çocuğa yardımcı olmaktır.

Yapılan herşeye rağmen çocuğunuz korkuları ile baş edemiyorsa bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Çünkü bazen korkular, çocuk tarafından başka bir problemi gizlemek için farkında olmadan oluşturulmuş olabiliyor.

 

Uzm. Klinik Psikolog Mine Sütcü

Uzman Klinik Psikolog Mine Sütcü

Gelin Birlikte Çözelim..

Fevzi Çakmak Mah. 1. Yay Sk. No:1 Kat: 6/ 65 Ertuğrul Plus Plaza/ UŞAK

Pazartesi-Cuma :

11:00-19:00

Cumartesi-Pazar :

Kapalı

Randevu Başvurusu